A Fun Aréna és a Bike Park Donovaly

Figyelmét nem kerülheti el a korszerű Fun Aréna szabadidőközpont, bobpályával, mászófallal, trambulinokkal és felfújható várral a gyerekeknek. A Telemix felvonó melletti bobpálya 2008-ban nyílt meg mint a második tobogánpálya Szlovákiában. Köszönhetően kialakításának, amely 11 éles kanyart és 7 ugratást kínál különleges kocsikkal, ideális attrakció kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A bungee trambulin egyértelműen a legkeresettebb attrakció a szabadidőparkban Dóvalon.

Köszönhetően jól átgondolt felépítésének egészen 7 méteres magasságba lehet ugrálni rajta. Emelett rendelkezésre áll egy 8 személyes trambulin is, amelyen gyerekei kiugrálhatják magukat kifulladásig. A downhill szerelmeseinek a Bike Park Donovaly tart nyitva nyáron a Nová hoľa lejtőjén. 2100 méteres hosszával és 420 méteres szintkülönbséggel a legjobb és leghosszabb park Szlovákiában, így rendesen meg fogja dolgoztatni képességeit.

Donovalkovo

Donovalkovo egy interaktív gyermekváros 3 -10 éves gyerekeknek. A gyermekvárosban 18 darab miniház található, amelyek teljesen autentikusak, méretre szabott berendezéssel. A házakon és a berendezéseken kívül autentikus jelmezekkel várjuk a kis vendégeinket a tökéletes élményért. Donovalkovóban a szórakozást animátorok irányítják és a gyerekeket megtanítják tankolni, tüzet oltani, pénzzel bánni, bevásárolni és még sok mást.

A Donovalkovo gyerekváros minifarmján várja a kis gazdákat a sok, sok mini állat. A kis gazdák etethetik és itathatják is az állatokat. A következő fontos része a mi gyerekvárosunknak a valós közlekedési helyzeteket hűen modellező KRESZ pálya, amely remélhetően a gyerekek kedvencévé válik. A KRESZ pályán játékos formában sajátíthatják el a kicsik a közlekedés alapszabályait, ami azért is különösen hasznos, mert ezáltal később ösztönszerű képességüké válik a balesetmentes közlekedés Az ügyes sofőrök a nap végén, jogosítványt is kapnak.

Kisegér Gyermek Park

A Donovaly Fun Arena adrenalin központ 2017 nyarán egy egyedülálló újdonsággal bővül Szlovákiában – gyermek vizes élmény és oktató park 9 attrakcióval. Egyik a másik után következik és végül egy egészet alkot.

Az örökké népszerű Habakuk dobsinai mesevilág és a „Donovalkovo” miniváros (minifarmmal és a gyermek közlekedési tanpályával) mellett az „Kisegér Gyermek Park egy újabb nagyszerű hely amit érdemes meglátogatni. Semmiképpen ne hagyd ki ha Donovalyban jársz a csöppségeiddel!

Dóvali sörfőzde

A dóvali sörfőzde a csodás de zord közép-szlovákiai hegyekben született. Elszánt és egyszerű élete egy fő feladattal kezdődött: becsületes sört főzni. Az egyedi sörfőzde a barátságos éttermen kívül friss pékáruval is szolgál saját pékségéből, valamint meghitt hangulatú kavézóval vár. A hegyek kedvelőinek különleges sörök választékát kínálja, amelyekből mindegyik egyedi.

A pilzeni típusú világos bevált cefrézési eljárással készül a legjobb minőségű morva malátákból. Ez az Ujec nevű sör. A magasabb, de finoman keserű íz a komló háromszoros hozzáadásából jön létre. Klasszikus fő erjesztés és hosszú érlelés kiegyensúlyozott ízt eredményez és ezért nagyon jól iható. A sört Peťo Šperka bácsi emlékére főzzük.

Turizmus

Dóval körül több tíz turistaösvény található a Nagy Fátra és az Alacsony Tátra nemzeti parkok területén. Gyönyörű panoramatikus kilátásra nyílik róluk lehetőség, olyan természetes rezervátumokra és nevezetességekre, amelyeket egyik látogatónak sem szabad kihagyni.

A nyári turistaszezon alatt szintén fel lehet jutni a Nová hoľa csúcsra kombinált 6-üléses libegővel, így csodálatos kilátást élvezhet az Alacsony Tátra és a Nagy Fátra látványával. Kedvező időjárás és kitűnő látási viszonyok között a Kriváň csúcs (Magas Tátra) is látható.

Kerékpározás

Atöbb mint 375 kilométer jelölt és jól járható kerékpárút garancia arra, hogy a kerékpárosok Dóval környékén biztosan nem fognak unatkozni. Több kategóriába tartoznak nehézségük szerint, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt. Az utak úgy vannak megjelölve, hogy 1–8 órás kerékpározással gyerekes családok, nyugdíjasok és sportoló kerékpárosok egyaránt megbirkózzanak velük.

Nincs lehetősége saját kerékpárját elszállítani Dóvalra? Ez egyáltalán nem gond! Recepciónkon szívesen bérbeadjuk minőségi hegyi kerékpárjainkat, melyeket rendszeresen szervizelünk és karbantartunk, így megfelelnek az igényes kerékpárosok követelményeinek is. Sőt, a nyári szezonban lehetőség van busszal szállítani kerékpárját Besztercebányáról egyenesen Dóvalra csak 1 Euróért. További információkért a kerékpárútvonalakról keresse fel a www.cyklodonovaly.sk honlapot.

PARK SNOW Donovaly

APark Snow Donovaly síközpont egyedülálló élményeket kínál. Minden téli sport kedvelőnek kitűnő feltételeket biztosít a sípályákon szlalom, lesiklás és sífutás esetében is. A hódeszkások is biztosan megkedvelik, számukra egy park áll rendelkezésre jónéhány akadállyal, rail-lekkel és adrenalin freeride lehetőségével.

Szintén található itt néhány teljes sí- és hódeszka felszerelés kölcsönző és szerviz is, ahol a kedves eladók mindig segítenek kiválasztani a legjobb minőségű tartozékokat.

FUN PARK Dóval

Ha téli üdülére készül, vagy csak egy hétvégét töltene a hegyekben gyermekeivel, mindenképpen látogassa meg FUN PARK szabadidőközpontot, melya legnagyobb Szlovákiában. Nem csak síelni tanuló gyerekek számára ajánlott, hanem azoknak is, akik már síelnek, de szórakozni szeretnének. Egyedül itt a FUN PARKban található rengeteg szórakozási lehetőség, játék és vetélkedő.

A gyerek FUN PARK Dóval Mistríky részében található, amely a legmegfelelőbb helyszín a síelés oktatására – mindez közvetlenül a Nová hoľa és Záhradište sípályák között. A Patty Ski 2500 m? eredeti alapterületét 2011 decemberében csaknem 10000 m?-re bővítették, így méretével és felszereltségével a legismertebb szabadidőközpontok közé tartozik és hamarosan a 2. legnagyobb ilyen hely lesz Európában.

Riders Park

Felvonózárás után ratrakokkal tesszük rendbe a parkot, reggelente pedig profi shaper csapatunk veszi kezébe az ugratókat és az elemek környékét, hogy ismét a legjobb feltételeket nyújtsa a freestyle trükkök bemutatásához, legyen szó snowboardról vagy freesíről.

Ebben a 2014/2015 szezonban a Riders Park Záhradište-n a snowboard és síakrobatika szlovák képviselőinek felkészülő központjává válik. A 300 pontos snowpark síbérlet a Bully Expressre és Lomená Poma-ra 10 Euróért váltható ki. A snowparkban a regisztrációs díj 10 Euró.

Dobšinský mesevilága.

Nemcsak gyerekek, de felnőttek is átélhetik a megismételhetetlen élményt a Habakuky nevű, Dobšinský szlovák iró mesevilágában, mely színes műsorokkal várja Önöket minden nap 10 és 18 óra között.
Népi-fantasztikus építészeti stílusú házikókat találhat itt a Héjas várral és tavacskával a középpontban, amfiteátrumot illetve vicces nevű (Kúrnik Šhopa Senter) áruházikót is.

Ezeken kívül sok varázslatos, különböző formájú épületet lehet megtekinteni, mint a Fekete Város, Búcsúház, Vashegy, a Rák proféta háza, stb. Az ismert szlovák mesék díszletei elevenednek meg itt, mint pl. a Loktibrada, vagy a Popolvár című alkotások, így eredeti élménnyel gazdagítják az egész családot.

További érdekesség az egyedi fizetőeszköz, a Habakuky (HBK) érmék használata, melyek elvihetők, mint szuvenír. Euróra is visszaválthatók a különleges “habodaj” nevű bankautomatákban, Dušička vízimanónál.

További információk a Habakuky-ról

Hermándi barlang

AHermándi barlang (Harmanecká jaskyňa) a Körmöci hegységben található, kb. 23 km-re Dóvaltól és 15 km-re Besztercebányától. Nevét Hermánd községről kapta, amelyhez közel fekszik. A barlang 1968-ban lett védett természeti alkotás, később nemzeti természeti műemlékké nyilvánították, ez a státusza a mai napig tart. Sötétszürke közép triász kori mészkövekből alakult két szinten. Földalatti termeit folyosók alkotják, de találhatók benne termek és dómok is.

Az egész barlangot emellett különböző képződmények díszítik, mint pl. fehér pagodák és fali vízesések. Leginkább figyelemre méltók a tavai ritka barlangi gyöngyökkel. A Hermándi barlang hossza 2763 m és körülbelül 1000 m hosszan látogatható. Hőmérséklete 6 °C körüli és a relatív páratartalom 97% körül változik. A barlangban szintén több barlangi denevérfajt lehet megfigyelni. Photos: Juloml

Koritnyicafürdő

Koritnyicafürdő (Korytnica) kb. 6 kilométerre található Dóvaltól, mely Oszada (Liptovská Osada) község része. A fürdőnek nagy hagyománya van Koritnyicán, kezdtei a 16. századba nyúlnak vissza. Mint az egyetlen európai ásványvíz, a díjat nyert Amerikában és szintén több díjat szerzett Bécsben. A kisvasút Rózsahegyről (Ružomberok) egészen 1974-ig járt ide. A fürdőben más ismert személyeken kívül Ferenc József császárt és Ľudovít Štúrt is kezelték. A kilencvenes években a fürdőt privatizálták és fokozatosan hanyatlásnak indult. A hanyatlás később bezárással végződött.

Napjainkban a terület pusztul, egyetlen kivétel az ásványvíz töltőállomás. A közönség számára egyetlen kút hozzáférhető, melynek József (Jozef) a neve. A többi 6 kút nem látogatható. Érdekesség a Béla (Vojtech) nevű kút, amelyből 5,4 °C hőmérsékletű víz tör elő, ezért a leghidegebb ásványvizes forrásként tartják számon Szlovákiában. Photos: Mgr. Ing. Jozef Kotulič, Xtrodinary

Vlkolinec

Ahegyi község kb. 28 km-re található Dóvaltól és 6 km-re a járási székhely Rózsahegytől. Népi építészeti műemlékvédelmi terület, 1993-tól az UNESCO világörökség része a figyelemreméltó módon jó állapotban megmaradt települési egység, amelyeket tipikus Közép-Európai stílusú, ácsolt, zsindelyes faházak alkotnak. A település középkori falusi típusú, hegyi ill. hegyaljai faépítésű építészetet mutat be, melynek házai természetes környezetükben maradtak meg szűk szántók és legelők sávja között, melyet északról a Sidorova csúcs zár le.

Az 1950-es években a 2. világháború után terbe vették lakói áttelepítését Rózsahegyre. Ennek oka az volt, hogy hasonló szintre emeljék az itt elők életszínvonalát, mint a város többi részén. Az áttelepítés viszont soha nem történt meg, így a mai napig megfigyelhető a vidéki élet ezekben a hagyományos faházakban. Photos: JulomlPodzemnik, Maros Mraz

Úrvölgy (Špania Dolina)

Úrvölgy bányaközség kb. 20 km-re található Dóvaltól és 11 km-re Besztercebányától. Hírnevét rézérc lelőhelyeinek köszönheti egész Európában, amely ezüstöt is tartalmaz. A kitermelés ezen a területen a 11. századtól folyik. Napjainkban a hely szép hegyi környezetet kínál, mely műemlékekben gazdag. A községben megtalálható az Urunk Színeváltozása templom, amely eredetileg román kori építménye 1254-ben lett gótikus stílusba átépítve. Ugyanebben az évben nevezték ki római katolikus plébániatemplommá. A térről a templomba fedett lépcsőkön lehet feljutni. Az egyik épületen napóra foglal helyet.

Csodás panoramatikus kilátás nyílik a tárna halmáról. A rengeteg oktató ösvény végigvezeti a turistákat a híres bányászat történelmén. A közepes nehézségű hegyi terep eldugott aknák és tárnák között visz az erdőkben. A hegyi fakitermelési utak a környéken ideálisak hegyi kerékpározáshoz nyáron és sífutáshoz télen. Photos: Patrik Kunec a Pe3kZA